NAPLÓVEZETŐ KÉPZÉS

Rajongsz a filmekért, de utálod a bakikat? Légy te az az ember, aki elhárítja őket! A naplóvezető a forgatás kulcsfigurája, és az egyik legkeresettebb szakember a filmiparban. A Werk lassan egy évtizede működik együtt a Nemzeti Filmintézettel annak érdekében, hogy minél több felkészült és tettre kész filmes szakember léphessen pályára. Csatlakozz te is hozzájuk, jelentkezz Naplóvezető képzésünkre!

Munkarend

Esti (Munka mellett végezhető)

Képzés típusa

Személyesen, Budapesten

finanszírozás

NFI Által támogatott

(Részfinanszírozott)

kezdés

2024. október

Tanulj támogatott képzésünkön filmes hiányszakmát!

A Nemzeti Filmintézet támogatásával az elmúlt években több képzést is indított a Werk Akadémia, amelyek egy-egy speciális, szűkebb szakterületre készítették fel hallgatóinkat azzal a céllal, hogy az itt tanulók a lehető leghamarabb be tudjanak lépni a filmgyártásba. Ezeken a támogatott képzéseken a hallgatók a képzési díj 20 százalékát fizetik meg.

2024-ben is pályáztunk, a Nemzeti Filmintézet döntése alapján ősztől az Intimitáskoordinátor-asszisztens és a Vágóasszisztens képzések mellett immár 4. alkalommal indítjuk el Naplóvezető szakunkat!

„Ezek a szakok filmes hiányszakmákra készítenek fel. Ha az NFI által támogatott képzések közül valamelyiket közel érzed magadhoz, most lehetőséged van rá, hogy a jövő évben munkára találj a filmszakmában!”

A nézők rendszerint nem tudják, mit is csinál a naplóvezető (scriptes). A hiányát viszont azonnal észreveszik. Amikor azt látod, hogy rosszul váltanak a fényviszonyok, rossz helyen van a verekedésből származó sebhely vagy valaki szárazon lép be a házba az esőről – sejtheted, hogy a scriptes nem volt a helyén. Ezért aztán a szakmabeliek tudják, milyen nagy érték a produkciónak egy profi, elhivatott naplóvezető.

 

A naplóvezető munkája már jóval a forgatás előtt megkezdődik. Mér, tervez, előre látja, milyen jeleneteknél kell nagyon odafigyelni, hiszen a film felvétele nem időrendben történik, és nem ritka, hogy egy jelenet végét előbb veszik fel, mint az elejét. A scriptes a forgatás idején is kulcsfigura. Folyamatos kapcsolatot tart a rendezővel, az operatőrrel, a sminkessel, a berendezővel, azonnal jelzi a kapcsolódási hibákat és közben minden fontos adatot rögzít a felvett anyagról. Ha nem így lenne, nagy bajban lenne a vágó, amikor a végén meg kell szerkesztenie a filmet.

 

Mi kell ahhoz, hogy jó naplóvezető légy?

 

Józan ész, talpraesettség, a részletekre való odafigyelés és legfőként filmes gondolkodás. A scriptes ugyanis az előkészítés során „leforgatja” magában azt a filmet, amelyből még egyetlen kép sincs felvéve. Most már érted, miért is olyan nagy a becsülete a filmszakmában? Van kedved megtanulni ezt a mesterséget a Werk Akadémián?

KINEK AJÁNLJUK?

Azoknak, akik kényesek a részletekre, szeretik átlátni a nagy egészet, és rendet teremteni a káoszban

Azoknak, akik szeretnének mielőbb – akár már a képzés végére – elhelyezkedni a magyar és nemzetközi filmgyártásban

Azoknak, akik tudják vállalni, hogy az ösztöndíjért cserébe részt vesznek a hétvégi tanórák 90%-án, a szakmai gyakorlatokon és a záróvizsgán

TÉMAKÖRÖK

az irodalmi és a technikai forgatókönyv

plánok, nézésirányok, napszakok

diszpozíciós könyv használata

jelenetek hossza, a mérés

dialógok, szövegkorrekciók, változások követése

a rendező melletti munka

együttműködés a stáb különböző részlegeivel

dokumentációk készítése

napi jelentés

kommunikáció a stábban

kapcsolódási hibák

szkriptelés

Dubóczky Erzsébet

rendezőasszisztens, szerkesztő, szkripter, produkciós vezető

OKTATÓINK

Paczolay Béla

Szigeti Krisztina

Hargittai László

INFORMÁCIÓK A
KÉPZÉSRŐL

KÉPZÉS IDŐTARTAMA

2024. október – 2025. május, összesen 8 hónap

képzés ideje

szombatonként 9:00-16:00 között, összesen 120 elméleti és gyakorlati óra + 80 óra szakmai gyakorlat

KÉPZÉS SZINTJE

Felnőttképzés

díj

149.000 Ft 

Elnyerhető végzettség + -

A képzés első éve után elnyerhető tanúsítvány: WerkPass magyar és igény esetén angol nyelvű magánoklevél, amely a képzés elvégzését igazolja. Tartalmazza, hogy a végzett a képzésben mely tanároktól és mit tanult, valamint a gyakorlati helyeket, munkákat, melyekben részt vett. A WerkPass elnyerésének feltétele sikeres év végi vizsga.

HOGYAN FIZETHETEK? + -

A Werk biztosítja a kamatmentes részletfizetést

MUNKA MELLETT VÉGEZHETŐ? + -

Igen, a képzés tematikáját úgy alakítottuk ki, hogy főállású munka mellett is elvégezhető legyen.

LESZ FELVÉTELI? + -

Igen, felvételi elbeszélgetés, melynek időpontját előre egyeztetjük veled.

HOL LESZ A KÉPZÉS? + -

A képzés offline, helyszíne a Werk Akadémia budapesti intézménye (13. kerület, Csanády u. 11.) illetve egyéb külső gyakorlati helyszín.

SZAKMAI PARTNEREINK